Αναφορά στην Ακαδημία

Θεατρική διαδρομή του διηγήματος

Ο Kafka έγραψε το διήγημα A Report to an Academy (Ein Bericht fur eine Akademie) το 1917. Την ιστορία διηγείται σε πρώτο πρόσωπο ένας χιμπαντζής ονόματι Κόκκινος Πίτερ, ο οποίος εξιστορεί την ζωή του από την στιγμή που αιχμαλωτίστηκε στην Αφρική, το πώς πήρε σιγά-σιγά ανθρώπινα γνωρίσματα μέχρι και την ανάδειξή του σε διασημότητα του θεάτρου βαριετέ. Το Kafka’s Monkey διασκευάστηκε για την παράσταση στο θέατρο Young Vic από τον θεατρικό συγγραφέα Colin Teevan αλλά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το διήγημα μεταφέρεται στην σκηνή.

Το 1996 ο John Metcalf (συνθέτης) και ο Mark Morris (λιμπρετίστας) χρησιμοποίησαν το διήγημα για την δημιουργία μιας όπερας με τον τίτλο Kafka’s Chimp, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο Banff Centre στον Καναδά. Το δίδυμο δραματοποίησε την ιστορία εμφανίζοντας κάθε χαρακτήρα της επί σκηνής. Στην διασκευή τους ο Κόκκινος Πίτερ είναι πιο ανθρώπινος ενώ ο δάσκαλός του μοιάζει περισσότερο με πίθηκο. Έργο δέκα ολόκληρων χρόνων, η όπερα πήρε διθυραμβικές κριτικές για την φαντασία και το πνεύμα της. Έπειτα, ο Τούρκος σκηνοθέτης Mahir Gunsiray χρησιμοποίησε την ιστορία στον αυτοσχεδιασμό In the Penal της ομάδας του, Theatre Oyunevi, δουλειά που παρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2000. Η παράσταση, η οποία στόχευε να αναπαραστήσει τον παραισθησιακό κόσμο του Kafka, ήταν εμπνευσμένη και από άλλα δύο έργα του, την Δίκη και τον Πύργο. Ο Gunsiray είναι γνωστός για την δίωξή του από τις Τουρκικές αρχές αφού διαδήλωσε κατά της κυβέρνησης. Στην δίκη του, όταν ερωτήθηκε εάν δηλώνει αθώος ή ένοχος παρέθεσε ένα κομμάτι από τη Δίκη του Kafka: «Γιατί είσαι τόσο σιωπηλός τώρα; Ποιος είσαι; Τι κάνεις εδώ; Φυσικά υπακούς απλώς εντολές. Όταν φύγεις από δω θα πας στο σπίτι σου και θα αγκαλιάσεις την γυναίκα και τις κόρες σου. Έχεις συνείδηση; Ξέρεις τι είναι η συνείδηση;». Ακόμη, δεν είναι η πρώτη φορά που το ίδιο το Young Vic ανεβάζει το διήγημα: ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Michael Pennington το παρουσίασε για δύο εβδομάδες με τον Roger Booth στον ρόλο του Κόκκινου Πίτερ, στο παλιό κτίριο του θεάτρου, όταν καλλιτεχνικός διευθυντής ήταν ο Tim Supple.

Η φετινή παραγωγή του Young Vic αποτελεί παγκόσμια πρεμιέρα της διασκευής του διηγήματος από τον Colin Teevan. Το έργο μένει σε μεγάλο βαθμό πιστό στο πρωτότυπο κείμενο του Kafka παρότι, παραδόξως, ο σκηνοθέτης Walter Meierjohann επέλεξε για τον ρόλο του Κόκκινου Πίτερ την έμπειρη ηθοποιό Kathryn Hunter. Αφού πειραματίστηκε με την ιδέα του να χρησιμοποιήσει και άλλους ηθοποιούς επί σκηνής, η ομάδα του κατέληξε στο ότι το έργο έπρεπε να παρουσιαστεί ως μονόλογος, τον οποίο και διασκεύασε ο Teevan σε έμμετρο λόγο αντί της πρόζας.

Franz Kafka

Ο Franz Kafka γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1883 στην Πράγα, από γονείς Εβραίους, Γερμανόφωνους.
Στο γράψιμό του υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις. Χρόνια ενδοσκόπησης. Έγραφε:
«Θ’ αποκλειστώ μέχρι αναισθησίας απ’ όλους…», «Είμαι κλειστός, σιωπηλός, ακοινώνητος, ανικανοποίητος!», «Ζω με τους αγαπημένους μου ανθρώπους πιο ξένος κι από έναν ξένο…», «Δεν έχω κανένα αίσθημα εκτός απ’ αυτό του παρατηρητή…»