Peter Brook – Η Κοιλάδα των Εκπλήξεων

Peter Brook – Η Κοιλάδα των Εκπλήξεων

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά 2, 3, 4, 5, 6 Δεκεμβρίου 2014

Ώρα: 21:00

Η καινούργια θεατρική πρόκληση του γκουρού του Θεάτρου

Κείμενο – σκηνοθεσία Peter Brook  Marie-Hélène Estienne

Φωτισμοί  Philippe Vialatte

Με τους:
Kathryn Hunter, Marcello Magni, Jared McNeill
Μουσικοί : Raphaël Chambouvet και Toshi Tsuchitori

Νέα παράσταση το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου στις 17:3ο

Παραγωγή: Αττική Πολιτιστική Εταιρεία, Αθήνα   –  C.I.C.T/ Théâtre des Bouffes du Nord, Παρίσι

Πρεμιέρα: Μάιος 2014  Παρίσι

Μετά την ενασχόληση του με τον ανθρώπινο εγκέφαλο το 1993 με το ερευνητικό θεατρικό έργο, “Ο Άνθρωπος Που…” βασισμένο στο έργο του νευρολόγου Όλιβερ Σαξ “Ο Άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο και άλλες κλινικές ιστορίες” και μετά την τεράστια παγκόσμια επιτυχία που γνώρισε το έργο, ο Πήτερ Μπρουκ επανέρχεται εξερευνώντας τις άγνωστες πτυχές της ανθρώπινης σκέψης εμπνευσμένος αυτή τη φορά από το συγκλονιστικό αλληγορικό επικό ποίημα του Πέρση Φαρίντ Αττάρ Ουντ Ντίν, “Η Συνδιάσκεψη των Πτηνών”: 

Στην αναζήτηση τους για Βασιλιά, ένας σμήνος 30 διαφορετικών πουλιών , που αντικατοπτρίζουν όλο το φάσμα του ανθρώπινου χαρακτήρα, μπαίνουν στη διαδικασία να διασχίσουν τις κοιλάδες του πόνου, της ανακάλυψης του εντυπωσιασμού και της έκπληξης.

Με αυτή την αλληγορία ο Μπρουκ συνεχίζει να εξερευνά τις εντυπωσιακές κρυφές εμπειρίες ανθρώπων που βλέπουν τον κόσμο κάτω από ένα διαφορετικό φως.

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου ο κάθε ήχος έχει ένα χρώμα! 

Το κάθε χρώμα έχει μία διαφορετική γεύση! 

Η κάθε λέξη είναι μία εικόνα και ο αριθμός 8 είναι μια ευτραφής κυρία!

Ένα ταξίδι στο Θέατρο που αντιγράφει την ζωή, μέσα από χιούμορ, ανέκδοτες ιστορίες, μουσική και την θαυμαστή ερμηνεία των βραβευμένων ηθοποιών και μουσικών του.

Το καινούργιο έργο του Πήτερ Μπρουκ είναι ένα καλειδοσκοπικό ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο του ανθρώπινου εγκέφαλου.

Ο σκηνοθέτης που σφράγισε την Ιστορία του Θεάτρου με την καθιέρωση της ‘Άδειας Σκηνής εξακολουθεί να εκπλήσσει κοινό και κριτικούς.

The Valley of Astonishment – Aperçu de création from Théâtre des Bouffes du Nord on Vimeo.

Βασισμένο σε  προσωπικές ιστορίες, σε νευρολογικές έρευνες, και  εμπνευσμένο απο το επικό  ποίημα του Πέρση μυστικιστή  Farid Attar,” Η σύνδιάσκεψη των πουλιών”

Μέσα από χιούμορ, ανέκδοτες ιστορίες, μουσική και την θαυμαστή ερμηνεία των βραβευμένων ηθοποιών και μουσικών του ο σκηνοθέτης που σφράγισε την Ιστορία του Θεάτρου με την καθιέρωση της ”Άδειας Σκηνής” εξακολουθεί να εκπλήσσει κοινό και κριτικούς.

Ο Πήτερ Μπρούκ στην «Κοιλάδα των εκπλήξεων» εξερευνά τις εντυπωσιακές εμπειρίες ανθρώπων που βλέπουν τον κόσμο κάτω από ένα διαφορετικό φώς. Θέμα του οι άγνωστες πτυχές του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Περιδιαβαίνοντας τα όρη και τις κοιλάδες της ύπαρξης μας, με σταθμούς την έκπληξη και τον εντυπωσιασμό, ο Μπρούκ, συνεχίζει και συμπληρώνει το θέμα που ασχολήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν. Tην εξερεύνηση του ανθρώπινου μυαλού

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου ο κάθε ήχος έχει ένα χρώμα! Το κάθε χρώμα έχει μία διαφορετική γεύση! Η κάθε λέξη είναι μία εικόνα και ο αριθμός 8 είναι μια ευτραφής κυρία!

Ένα ταξίδι στο Θέατρο που αντιγράφει την ζωή.

Το καινούργιο έργο του Πήτερ Μπρουκ είναι ένα καλειδοσκοπικό ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο του ανθρώπινου εγκέφαλου.

Η Κοιλάδα των Εκπλήξεων

στα Αγγλικά με Ελληνικούς υπέρτιτλους.

Πηγαίνουμε στο θέατρο με την προσδοκία να νιώσουμε έκπληξη ή ακόμα και θαυμασμό. Ωστόσο, για να μας αγγίξει το έργο, χρειάζεται να νιώσουμε ότι παραπέμπει έντονα στον ίδιο μας τον εαυτό. Με άλλα λόγια, χρειάζεται να συνυπάρξουν αυτά τα δύο αντίθετα στοιχεία – το οικείο και το ασυνήθιστο.

Στην παράσταση Ο άνθρωπος που, την πρώτη μας απόπειρα να εξερευνήσουμε τους λαβυρίνθους του ανθρώπινου εγκεφάλου, ασχοληθήκαμε με νευρολογικές περιπτώσεις οι οποίες στο παρελθόν παραγνωρίζονταν χάριν ευκολίας ως περιπτώσεις παραφροσύνης. Η πρώτη έκπληξη που δοκιμάσαμε ήταν ότι αντιμετωπίσαμε ανθρώπους διόλου διαφορετικούς από εμάς τους ίδιους, η κατάσταση των οποίων ευθυνόταν για την τελείως απρόβλεπτη συμπεριφορά τους. Μολονότι ήταν επώδυνο – ορισμένες φορές μάλιστα ακόμα και κωμικό – να τους παρατηρείς, δεν έπαυαν να είναι πάντοτε συγκινητικοί – βαθιά ανθρώπινοι.

Σήμερα εξερευνούμε για άλλη μία φορά τον ανθρώπινο εγκέφαλο, με σκοπό να μεταφέρουμε τον θεατή σε νέα και άγνωστα πεδία, μέσα από περιπτώσεις ανθρώπων, η μυστική ζωή των οποίων είναι τόσο έντονη, τόσο βαθιά διαποτισμένη από τον κόσμο της μουσικής, των χρωμάτων, των γεύσεων, των εικόνων και των αναμνήσεων ώστε οι ίδιοι έχουν την ικανότητα να μεταβαίνουν με εντυπωσιακή αμεσότητα από τον παράδεισο στην κόλαση και το αντίστροφο.

Ο τίτλος Η κοιλάδα της έκπληξης παραπέμπει στο μεγαλειώδες ποίημα Το συνέδριο των πουλιών του Πέρση Φαρίντ Ουντίν Αττάρ.

Πρόθεσή μας είναι να εξερευνήσουμε τα όρη και τις κοιλάδες του εγκεφάλου. Καθώς προχωράμε, με τα πόδια μας να πατούν γερά στο έδαφος, κάθε μας βήμα μας φέρνει ολοένα και πιο κοντά στο άγνωστο.

Peter Brook – Marie-Hélène Estienne

Κριτικές:

*Σαγηνευτικό, συγκινητικό ,απρόσμενα αστείο.  

Observer

*Eύθραστο και συγκινητικό.  

Sunday times

*Ο maitre του Θεάτρου μας εξηγεί με πολύ απλά θεατρικά μέσα την πολυπλοκότητα της εξυπνάδας και της  λογικής. 

Figaro

*Ο Μεγάλος Πήτερ Μπρούκ ακόμα ψάχνει την αλήθεια, ρισκάρει τολμά. Θέατρο όπου η φρεσκάδα, η χαρά το χιούμορ αλλά και ο προβληματισμός συνθέτουν την έρευνα του γκουρού του Θεάτρου.

Liberation

*Ωριμότητα , ηρεμία,  αισθητικη χάρη και η μινιμαλιστική γοητεία  χαρακτηρίζουν το έργο. o Brook καταφλερνει να μας εντυπωσιάζει το θέμα και ο ανθρωπος -ηθοποιός  χωρίς κραυγές και ουρλιαχτά

Guardian

*Ο καταπληκτικός στοχασμός του Πήτερ Μπρούκ και της Μαρί-Ελλέν Εττιεν πάνω στο αίνιγμα του ανθρώπινου μυαλού!

NYTimes

Στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, Ηρώων Πολυτεχνείου 32, ΠειραιάςΕισιτήρια: 1. στο ταμείο του θεάτρου (Τηλ. 2104143310 – 320, ώρες ταμείου: 10.00 π.μ. – 1.00 μ.μ. και 5.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ.)
2. Πανεπιστημίου 39 [Στοά Πεσμαζόγλου]
3. online www.ticketservices.gr
4. τηλεφωνική κράτηση 210 7234567
5. στην σελίδα www.dithepi.grΠληροφορίες για την παραγωγή Αττική Πολιτιστική Εταιρεία τηλ: 210 7225459

Διαβάστε περισσότερα